Лична страница на Иглика Георгиева

За Рождество Христово


Коледа наближава. Всички бързат. Моловете и дори най-малките магазинчета са претъпкани. Хората се суетят. Някои се чудят какви подаръци да купят на всички от родата та до последно коляно. Други купуват само на най-близките. Улиците са укрaсени с какви ли не дивотии: елени, дядо Коледовци, звездички, гирлянди, елхи и какво ли още не, чак свят да ти се завие от кич. Едни се радват на тези дни, други ги не ги харесват – дали заради пълното обезпаричване след тях или поради факта, че е лудница навсякъде – няма значение. 

Различните хора прекарват празниците по различен начин. Както се казваше в една реклама, по празниците всеки прекалява с нещо – ядене, пиене, готвене, контене, писане на писма до въпросния дядо Коледа. 

За съжаление много малко от нас се замислят какво е всъщност Коледа. Коледа не е празникът на дядо Коледа, или на подаръците, или на елхите, или на елените, или на безплатните разговори! Коледа е Рождество Христово – това е Божий празник и в този ден трябва да почетем раждането на Исус. Сякаш всички са забравили какъв е този ден и какво е важното на него. Защо не прекалим с молитвите тази година, вместо с всички онези неща, който вече споменах? Защо не кажем на децата си, че подаръците под елхата са от Господ, а не от измисления Дядо Коледа? Защо не ги научим какво да почитат, вместо да ги подтикваме да пишат писма до измислена личност? 

Винаги съм се дразнела от лудостта, която обхваща хората на този празник. Навсякъде виждаме лозунги „Напиши писмо до дядо Коледа” и не знам какво си ще стане. Братя и сестри, нека да не бъдем част от тази лъжа! Нека не бъдем част от лудостта на хората! Защо да съгрешаваме на Рождението на Исус? Защо? 

Важните неща на Коледа са: да съберем семейството си на едно място, без значение кое е то. Както Исус е бил на този ден в ясла, но е бил обичан. Важно е да се почувстваме обичани и щастливи. Не е важно какво пием и какво ядем, или колко пиратки ще гръмнем, или какво телевизионно шоу дават по телевизията, или каква заря ще има в центъра. Важното е да си на мястото, на което искаш да си и с хората, които те обичат, а дори да не си там или с тях, почети Господ твоя Бог, почети Раждането на Неговия Син – Иисус. 

Надявам се всеки, който прочете тази статия, да си спомни истината. 

Честито Рождество Христово! 


21 Декември 2008 г.

 

 

Лична страница на Иглика Георгиева