Лична страница на Иглика Георгиева

Трудните моменти в живота


Трудни моменти в живота си всеки човек има. При някои преобладават физическите проблеми, при други – духовни, но те всички тежат на човешката душа. Забелязала съм, че Бог ни поставя в трудности, за да се обърнем към Него. Повечето вярващи са повярвали, защото Господ ги е поставил в неописуема безизходица, но разбира се, има хора, които са повярвали просто, защото са открили нещото, което им е липсвало цял живот. 

На мнение съм, че пълното щастие съществува само за вярващите хора, колкото и жестоко да звучи това. Но замислете се, един невярващ как би възприел състоянието щастие – пари, имоти, коктейли, лукс – това са само преходни неща, задоволяващи духа за известно време, а и дори ако ги има, този човек решава, че няма нещо друго. 

Истината е, че пълното щастие е мирът на духа. Човек може да е щастлив и без да има пари, приятели, другар в живота. Бог е способен да удовлетвори всеки един наш копнеж, може би не по начина, по който сме искали, но ще го направи. 

Лошата страна на човешката душа е, че тя винаги копнее за нещо, винаги има нужда от нещо ново, различно. Аз например смея да твърдя, че имам всичко, от което човек има нужда в духовен аспект: майка, която ме е научила да бъда християнка; приятел, който ме подкрепя за всичко; семейство, което много обичам. До скоро търсех своето служение към Бог и мисля, че го намерих. Моята душа отдавна копнее и за нещо друго, което предавам на Господ, но това желание все още ме терзае, което не е правилно и аз много ясно го осъзнавам. Постоянно го предавам на Бог, но моята грешна душа продължава да се терзае. 

В такива моменти човек трябва да направи равносметка на живота си. Майка ми цял живот е съжалявала, че не е учила в Търново българска филология, била е първа резерва и си е изтеглила документите, за да запише на друго място английска филология. Днес майка ми е учител по английски и благодарение на този език успява да си докарва и някой друг допълнителен лев, за да преживяваме. Миналата седмица Господ й даде просветлението: това, че не е учила в Търново всъщност е било за добро. 

Преди пет години аз кандидатствах в езикова гимназия и станах първа резерва за английски език, но бях приета френски. Момичето, което беше преди мен в списъка, беше преписвало на изпитите, аз много добре я познавах. Родителите й бяха много богати, майка й беше с много връзки в учителските среди, а аз коя бях? Никоя. Бях учила толкова много! Не бях си послужила с никаква измама. 

Доказах на учителите си, че мога много повече от това, което те ми пишеха в училище, но какво от това? Сега това момиче влизаше там, където исках. Аз дори й се обадих, за да й кажа, че ако не се запише до 12:00 часа, ще изгуби мястото и тя дойде точно в 12:00 да се запише. Аз бях обляна в сълзи, а на нея дори не й пукаше, че ще учи английски. Но знаете ли, Бог е милостив. Не съжалявам за болката, защото това момиче едва завърши, а аз бях втора в класа благодарение на френския език и на прекрасната ми госпожа по френски. 

Изживях най-големите си постижения точно благодарение на френския език. Спечелих няколко награди и бях номинирана за една от най-добрите ученички по езика. За което благодаря на Господ, че ми даде тази благодат, че се докоснах до това. Всяко зло – за добро! Сега кандидатствах. Засега не съм класирана и се моля на Бог да ми позволи да уча това, за което копнее сърцето ми. И вярвам, че Той ще избере най-доброто за мен :) 

Вярвайте! Господ е милостив. Понякога Той взема решения вместо нас, но те винаги са по-разумни от нашите. Не се противете срещу Него, Той винаги прави всичко за наше добро. 

Не мислете, че лошите побеждават, защото доброто винаги побеждава, Бог винаги побеждава! 

„Доколкото съм аз видял, онези, които орат беззаконие и сеят нечестие, това и жънат” (Йов 4:8). 

Не трябва да мислим, че Господ ни наказва ей така. Ние сме праведни хорица, не съгрешили, а Той ни наказва просто ей така – не. Няма нищо такова! Всяко нещо си има причина. Може да е заради нещо в миналото, за което не сме се покаяли или друго, никой не знае освен Него. Но никога не се опълчвайте срещу Него! Имайте страх и не Го корете за нищо. 

„Ето, блажен е онзи човек, когото Бог изобличава; затова не презирай наказанието от Всемогъщия, защото Той наранява, Той и превързва; поразява и Неговите ръце изцеляват.” (Йов 5:17). 

Служете на Господ по всякакви начини! Говорете на хората за Него! Молете се за хората! Правете добро в Неговото име, защото „Няма да загубиш наградата си, дори ако само подадеш чаша студена вода на зажаднелия пътник в Мое име, няма да загубиш наградата си...” 

Наскоро слушах една проповед за служението на всеки към Господ, която ми помогна да намеря някои отговори за живота си. С удоволствие бих я пратила на всеки, който желае да я чуе. 

Бог да ви богослови и да бди над вас! 

8 Август 2008 

Силистра

 

Лична страница на Иглика Георгиева